Šošovička trochu inak

My Slováci sme tak nejako zvyknutí, že zo strukovín pripravujeme polievky, alebo prívarky. Šošovicová polievka aj prívarok sú určite veľmi chutné jedlá, no povedzme si úprimne, je to trošku nuda. Z tejto strukoviny si však viete pripraviť aj omnoho atraktívnejšie pokrmy. Pri polievke síce zostaneme, avšak táto vám bude chutiť aj keď šošovicu neznášate. Navyše je omnoho zdravšia a veľmi vhodná pre tých, ktorí sa snažia schudnúť.

polévka
 
Na prípravu tejto polievočky budete potrebovať červenú šošovicu. Spoznáte ju podľa výrazne oranžovej farby. (názov červená si nevšímajte. Takto sa jednoducho volá.) v porovnaní s klasickou šošovicou je trošku drahšia, avšak rozdiel je iba v pár centoch. Jej výhodou je hlavne to, že ju pred prípravou nepotrebujete namáčať. Stačí ju opláchnuť vodou a ihneď variť, pričom je hotová za približne desať minút.
 
Červená šošovica je výborným zdrojom:
 
– rastlinných bielkovín
– železa, vápnika, draslíka, horčíka, selénu, zinku
– vitamínu B6
– vitamínu C
– vlákniny

čočka
 
Príprava polievočky
 
Na začiatok si nakrájajte jednu väčšiu cibuľu. Môže byť pokrájaná na hrubo, pretože na konci budeme všetko mixovať. Hoďte ju na panvicu s olivovým olejom, alebo maslom a poriadne orestujte. Medzitým si očistite a nakrájajte mrkvu. Keď bude cibuľka hotová, prihoďte k nej najprv cesnak, ktorý taktiež trošku opražte. Následne na panvicu pridajte šošovicu, mrkvu a všetko zalejte vývarom. Najlepšie je ak máte originálny vývar zo zeleniny, poprípade ten kurací. Alternatívou je aj kocka bujónu. Rozhodnutie je na vás. Všetko varte približne dvadsať minút. Šošovica aj mrkva, by mali byť mäkučké. Ak sa vám trošku rozvaria, v tomto prípade to vôbec nevadí. Na koniec všetko rozmixujte dohladka a poprípade i prepasírujte. Polievku ešte osoľte a okoreňte podľa chuti. môžete do nej kvapnúť kvapku olivového, alebo tekvicového oleja. Pokiaľ neviete prežiť bez smotany, pokojne si ju do nej pridajte tiež.